Естонську кухню не віднесеш до «знаменитих кухнь світу». Естонська кухня
— кухня про яку ми знаємо небагато.
Кухня Естонії проста і ситна — це є її превілеєм. Якщо говорити про
витоки — не можна не згадати страву під назвою кама (kama). Страва ця
старовинна, однак готують її і зараз. Випускається навіть готова суміш
для ками: борошно з обсмажених зерен жита, толокно з гороху, вівса,
ячменю. Суміш заливається молоком або кислим молоком — кама готова.
До святкових (і теж старовинних) естонських страв відносяться,
наприклад, ковбаси начинені крупою. У тому числі кров’яна ковбаса.
Естонці вважали кров’янку символом щастя і достатку. Її готували (і
готують нині) на Різдво і Новий рік. Крім ковбасок до святкових страв в
Естонії здавна належить холодець. Холодець завжди був обов’язковим
елементом естонського весілля. А на оглядинах новонароджених часто можна
покуштувати оладки і ячмінну кашу. Сучасний закусочний естонський стіл
(холодний) — це зазвичай маринована риба (кілька, оселедець), риба зі
сметаною і картоплею, копчена риба, кама, холодець. З м’яса — бекон або
відварна шинка. Часто на столі картопляний салат, житньо-картопляний
рулет, зварені в круту яйця, молоко, кисле молоко, вершкове масло. Що до
гарячих страв — багато супів на молочній основі (молочно-круп’яні,
молочно-тестяние, молочно-овочеві, молочно-рибні, молочно-грибні,
молочно-яєчні, молочно-пивні супи). З не молочних супів можна відзначити
різні варіанти картопляного супу, а також супу горохового, капустяного.
М’ясні супи варять із субпродуктів, але додають, в залежності від
рецепту, овочі, підкопчену баранину або бекон, солонину. Естонці їдять
багато риби: у приморських регіонах — морську, на сході країни — річкову
і озерну. М’ясні гарячі страви, в основному, готуються з телятини,
нежирної свинини, часом з бараниною. Яловичину і курятину їдять менше.
Цікаві естонські десерти, солодкі страви. Особливо смачні киселі з
молоком, вершками або сиром (наприклад, вишневий кисіль з сиром). Їдять
естонці і солодкі каші зі збитими вершками. Ще відзначимо солодкі хлібні
супи (досить густі — вважаються десертами), різні гущі з яблук, ревеню,
брусниці, журавлини …
Десерти в Естонії, як уже говорилося, відрізняються оригінальним смаком і
нетрадиційним поєднанням продуктів. Крім звичайних булочок з корицею,
пісочного печива і ягідних джемів серед естонських десертів виділяються
солодкі супи, які пропонуються в самих різних варіаціях. Одним з
найвідоміших десертів є хлібний суп, який готується з черствого хліба,
розмоченого у воді, з додаванням родзинок і збитих вершків. Не менш
популярний серед місцевих жителів і ягідний суп, який вариться з
найрізноманітніших ягід з додаванням меду і горіхів. На особливу увагу
заслуговують оригінальні естонські цукерки, з начинками з м’яти,
горіхів, кави або лікеру. Крім того, любителі солодких десертів можуть
спробувати в Естонії збитий манний мус з фруктового соку, яблучні
запіканки і кисіль зі збитими вершками.
Серед безалкогольних напоїв естонці віддають перевагу різним киселям.
Крім того, серед напоїв дуже поширені морси, квас і кави. Естонські
спиртні напої користуються заслуженою популярністю і за межами країни.
Самі естонці вважають своїм національним напоєм пиво, яке тут варять
повсюдно. Кожен регіон Естонії має своє традиційне пиво. Найбільшою
популярністю користуються темне пиво «Саарі» і світле пиво «Саку». Ще
одним традиційним винаходом естонської кухні вважається медове пиво.
Домашнє пиво з ялівцем — це істинно традиційний естонський напій. Дуже
поширений в Естонії і «хёегвейн» — місцевий глінтвейн, який можна не
тільки спробувати в місцевих кафе і барах, а й привезти додому як
сувенір. Перебуваючи в Естонії, обов’язково треба спробувати знаменитий
лікер Vana Tallinn ( «Старий Таллінн»), випущений вперше ще в 1962 році.
Це темно-коричневий лікер зі смаком рому. Ще один знаменитий естонський
лікер — це малиновий Kannu Kukk. Міцний червоний лікер має приємний
насичений смак і аромат кмину.
Немає коментарів:
Дописати коментар